TALASEMIA MAJOR (INDONESIA)


Talasemia (bahasa Inggeris : Thalassaemia) adalah penyakit kecacatan darah. Talasemia merupakan keadaan yang diwarisi, iaitu diwariskan dari keluarga kepada anak. Kecacatan gen menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Mereka yang mempunyai penyakit Talasemia iaitu tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi dalam darah mereka. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengangkut oksigen daripada paru-paru ke seluruh tubuh. Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen. Akibat kekurangan sel darah merah yang normal akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat kerana paras hemoglobin (Hb) yang rendah (anemia).


Sel darah merah bertugas membekalkan oksigen kepada tisu dalam badan manusia. Kekurangan sel darah merah bagi membekalkan oksigen akan mengakibatkan pesakit talasemia berasa lesu, tidak bermaya, dan mungkin sesak nafas sekiranya paras hemoglobin semakin menurun.


Mereka yang mengidap Talasemia tidak mampu membekalkan seluruh sel tubuh mereka dengan bekalan oksigen yang mencukupi akibat kekurangan hemoglobin dalam sel darah merah. Tisu yang ketiadaan oksigen gagal berfungsi dengan baik. Dengan itu tubuh mereka menjadi lemah, gagal berkembang dengan baik, dan mereka boleh menjadi sakit teruk.


Pesakit Talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl. Mereka yang mengidap Talasemia mempunyai kelebihan melawan penyakit Malaria.

JENIS TALASEMIA
Terdapat dua jenis Talasemia iaitu:
 • Talasemia minor : Talasemia minor merujuk kepada mereka yang mempunyai kecacatan gen talasemia tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda talasemia atau pembawa.
 • Talasemia major : Talasemia major merujuk kepada mereka yang mempunyai baka talasemia sepenuhnya dan menunjukkan tanda-tanda talasemia.

PEMBAWA MALAYSIA
Biasanya penghidap Talasemia tidak menunjukkan apa-apa tanda atau masalah kesihatan. Pengesanan hanya boleh menurunkan gen Talasemia kepada anak-anaknya. Sekiranya salah seorang ibu atau bapa adalah pembawa, keadaan berikut boleh berlaku. Peratusan risiko untuk setiap kehamilan :

— 50% kemungkinan adalah pembawa
— 50% kemungkinan adalah normal
— Tiada anak yang menghidap Talasemia (talasemia major)

PESAKIT TALASEMIA
Sekiranya kedua-dua ibu dan bapa adalah pembawa keadaan berikut boleh berlaku :

— 25% kemungkinan anak mereka adalah pesakit Talasemia
— 50% kemungkinan anak mereka adalah pembawa
— 25% kemungkinan anak mereka adalah normal


(Nota: Pesakit Talasemia biasanya mempunyai paras hemoglobin yang rendah iaitu kurang daripada 10g/dl.)

TANDA & GEJALA PENYAKIT TALASEMIA
 • Biasanya anak-anak pembawa Talasemia kelihatan normal sewaktu dilahirkan. Bagaimanapun, mereka akan mulai mengalami masalah anemia yang serius apabila mencapai usia di antara 13 hingga 18 bulan.
 • Tubuh pucat, lemah, dan gelisah.
 • Anemia yang serius boleh menyebabkan sukar bernafas.
 • Perut buncit disebabkan pembengkakan hati dan limpa.
 • Perubahan pembentukan tulang muka, pipi dan rahang yang tidak normal (tanda lewat).
 RAWATAN PENYAKIT TALASEMIA
 • Pesakit perlu menjalani transfusi darah berterusan setiap bulan.
 • Transfusi darah berterusan akan menyebabkan pengumpulan zat besi di dalam organ penting badan seperti hati, jantung, dan kelenjar endokrin yang akhirnya merosakkan fungsi organ-organ tersebut.
 • Rawatan penyingkiran zat besi berlebihan perlu dilakukan dengan suntikan ubat Desferrioxamine.
 • Pemindahan sum-sum tulang sekiranya ada penderma yang sesuai di kalangan keluarga.
TESTIMONI TALASEMIA MAJOR DI INDONESIA
  

Jika anda, ahli keluarga atau sahabat handai yang mempunyai penyakit seperti dinyatakan di atas, jangan berputus asa. Masih ada jalan untuk kita berikhtiar dalam mengatasi masalah ini. Bagi mereka yang mempunyai masalah ini, boleh cuba melalui pemakanan alternatif iaitu Jeli Gamat GOLD & Spirulina Pacifica. Dua produk ini WAJIB di ambil bersama dan tidak boleh dipisahkan kerana ia mempunyai peranan tertentu dalam membantu mengurangkan beban penyakit ini.

Apakah Fungsi Jeli Gamat GOLD & Spirulina Pacifica?

Jeli Gamat GOLD mempunyai Sebatian Bio-Aktif yang berfungsi memelihara sel-sel. Jadi, Jeli Gamat GOLD membantu memanjangkan jangka hayat sel darah merah dan menguatkan semula sel-sel organ yang lemah supaya keupayaan fungsi organ akan meningkat menjadi lebih baik.

Spirulina Pacifica membekalkan nutrien-nutrien penting yang mencukupi untuk membantu meningkatkan penghasilan sel-sel darah dalam badan. Apabila sel darah merah dapat dihasilkan dengan banyak, fungsi Jeli Gamat Gold pula membantu menguatkan sel darah merah dan memanjangkan jangka hayatnya. Dalam masa sama juga, ia memberikan rasa cergas dan bertenaga. Ini sangat membantu pesakit Talasemia.

Seperti kes di atas, adik Salwa Wijaya, 9 tahun yang menghidap Talasemia Major telah mencuba mengamalkan Jeli Gamat GOLD & Spirulina Pacifica dengan mengamalkan makan 2 sudu besar Jeli Gamat GOLD sehari & 10 biji Spirulina Pacifica setiap jam. Alhamdulillah, dengan izin Allah S.W.T melalui Jeli Gamat Gold dan Spirulina Pacifica, selepas sebulan keadaannya bertambah baik dan lebih bertenaga. Paras Hb juga telah meningkat sehingga mampu mencecah antara 8 - 9 dan sekarang beliau hanya melakukan transfusi darah 2 bulan sekali.

Kepada anda yang ingin mencuba hubungi saya untuk pesanan produk. Beri masa antara 3 hingga 6 bulan untuk melihat perkembangan yang lebih positif. Insyallah, jika diizinkan Allah, penyakit ini sebenarnya boleh di atasi.

Cubalah hari ini!!

Borang Pesanan (klik sini)

Comments

Popular posts from this blog

Masalah Jerawat & Resdung